logo  
aktualis informaciokGaleriarol informacioka galeriaban szereplo muveszeka galeria szolgaltatasaia galeria elerhetosegei
  festokbesze» Vissza a művészekhez

Bányai Gizella

festőművész


1946-ban született Miskolcon. 1972-77-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskolán grafikát és festészetet tanul. Mesterei: Barcsay Jenő, Sarkantyú Simon és Raszler Károly. 1977-ben szerez diplomát. Szabadfoglalkozású festőművész, majd 1980-tól 2007-ig a festészet mellett gimnáziumokban rajzot és művészettörténetet tanított. 1977 óta tagja a Magyar Képzőművészeti Alapnak és 1995 óta a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének.


Rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi csoportos kiállításokon:

1977. Collegium Hungaricum (Bécs) II. díj
1986. Tájkép Biennálé (Hatvan) Hamburg: Athelier Mensch Országos Murális pályázat (Szombathely) II. díj
1987. Portré Biennálé (Hatvan) Festészeti Triennálé (Szolnok)
1988. Pest megyei Biennálé (Szentendre)
1992. Hatvani Biennálé
1993. Festészeti Triennálé (Szolnok)

1986-tól folyamatosan szerepeltek képei a budapesti Csontváry Galéria és Csók Galéria képzőművészeti tárlatain, a szentendrei Pest megyei Tárlatokon.


Önálló kiállításai:

1981. Budapest: Palotai Tárlat
1988. Kaposvár: Képcsarnok Galéria
2012. Gödöllő: Levendula Galéria


Munkái megtalálhatóak közgyűjteményekben és magángyűjteményekben illetve magántulajdonban Magyarországon, az USA-ban, Németországban, Finnországban, Kuvaitban, Oroszországban.


„Újabban készült munkáin a művészi kifejezés lehetőségeinek minimális, expresszív eszközökre való redukciójára törekszik…”

Gyulai Gergely
(Kortárs Magyar Művészeti Lexikon)


„A festő túl van annak a katarzisán, hogy világunk olyan, amilyen. Nem fokozza a fokozhatatlant. Engedi az ellentéteket érvényesülni, hiszen ezekből vagyunk felépítve. Innen színei lágyságának, szinte gyöngéd kedvességének állandó ütközése a mondanivaló könyörtelen őszinteségével. Fegyverletétel nélkül dúl ez a szelíd, olykor groteszkbe hajló, ám annál kíméletlenebb háború.”

Kemsei István
Megnyítóbeszéd
(Levendula Galéria)