logo  
aktualis informaciokGaleriarol informacioka galeriaban szereplo muveszeka galeria szolgaltatasaia galeria elerhetosegei
  festokbesze» Vissza a művészekhez

Mózes Krisztina (Krilla Glass)

Nagy hatással van rám és mindig is elvarázsolt a színek játéka. A legtöbb ember hasonlóképp érez: kaleidoszkópot nézegetve vagy szivárványt csodálva. Gyerekkoromban lelkesen gyűjtöttem színes kavicsokat, később gyöngyből készítettem ékszert.

Hat éves korom óta zongorázom. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végeztem orgonaművész -tanári és karvezető szakon. Évekig orgonáltam ill. koncerteztem az ország különböző templomaiban és közel 20 éve vagyok a Solymári Szokolay Bálint Nőikar egyik karnagya. Orgonajáték közben gyakran csodáltam a templom színes ólomüveg ablakain átszűrődő fényt.

A zene mellett az utóbbi években intenzíven foglalkozom üvegtárgyak készítésével. Kipróbáltam többféle hobby-technikát (üvegmatrica, üvegfestés, gyöngyözés). 2003-ban lehetőségem nyílt megismerkedni az ólmozott üvegablakok készítésének technikájával, Török Sára iskolájában és OKJ szakvizsgát tettem. Ezután kezdtem el foglalkozni tiffany technikával készült ablak/faliképek, lakberendezési tárgyak készítésével. Legjobban a természetből vett, vagy vallásos motívumok alapján szeretek dolgozni. Sok képet készítettem megrendelésre ill. ajándékba. Az elmúlt évek során készült képekből többször mutattam be válogatást különböző kiállításokon.

Első medáljaimat tiffany technikával készítettem, majd rátaláltam egy új lehetőségre: az üvegolvasztásra (fusing). Üvegolvasztó kemencében, kb. 800 fokon sokféle üvegékszer készül: medálok, gyűrűk, fülbevalók, illetve egyéb öltözködési kiegészítők. Az otthoni műhelyemben lévő üvegolvasztó kemence lehetőséget ad a különböző üvegfajtákkal és formákkal való kísérletezésre. Tálak rogyasztásával ebben az évben kezdtem el foglalkozni. A kézműves vásárok, ahol saját tervezésű ékszereimmel, ill. kisebb üveg dísztárgyakkal szoktam jelen lenni, jó lehetőséget biztosítanak a vásárlóimmal való személyes kapcsolatra. Az általam tervezett és készített tárgyakat rendszeresen zsűriztetem a Képző- és Iparművészeti Lektorátusnál. Az üzletvitelben és számítástechnikában férjem a segítőtársam. Cégünk neve (Krilla) keresztnevünk első szótagjainak összevonásából keletkezett.